Vis bewaren

Vis is een delicaat product. Zeker verse vis. Om de smaak en houdbaarheid optimaal te behouden, dient u ervoor te zorgen dat u uw vis op een correcte manier bewaart. Hieronder geven wij alvast een aantal tips mee om uw vis in optimale omstandigheden te bewaren. Heeft u nog een vraag over het bewaren van een bepaald type vis? Aarzel dan niet om ze te stellen in de winkel, onze medewerkers geven met veel plezier wat extra uitleg.

In de koelkast

Bij visfilet en vismoten maakt u best de vis eerst schoon door de schubben en ingewanden te verwijderen. Spoel vervolgens de vis af met koud water, en dep hem droog totdat alle sporen van schubben en ingewanden verwijderd zijn. Bewaar de vis in een afgesloten schaal, of in een vrieszak op een bord, in het koudste deel van de koelkast. Gebruik hem binnen 2-3 dagen na aankoop.

Schaal- en schelpdieren zoals kreeft en krab bedekt u best met een vochtige doek of vochtig krantenpapier. Alle andere schaaldieren kunnen in een afgesloten schaal of op een bord in een vrieszak worden bewaard. Bewaar ze ook in het koudste deel van de koelkast en gebruik ze binnen de 2-3 dagen na aankoop. Rauwe schaal- en schelpdieren zoals oesters en garnalen gebruikt u best binnen 1-2 dagen na aankoop. Verse mosselen bewaart u in een emmer met water in het koudste deel van het huis, losjes toegedekt met een vochtige doek en uit het directe zonlicht. Bij warm weer kunnen ze 3 dagen in de koelkast worden bewaard.

In de diepvries

Opgelet, enkel verse vis kan ingevroren worden. Als u vis koopt om in te vriezen, moet u er dus zeker van zijn dat deze niet reeds ingevroren is geweest.

Bij hele vis en visfilets verwijdert u de schubben en de ingewanden. Spoel de vis af onder koud water, dep hem droog met keukenpapier en vries in in een luchtdichte zak. Een hele vis kan maximaal 6 maanden worden ingevroren. Vette vis zoals tonijn, mul, zalm en sardines, maximaal 3 maanden. Visfilet kan in kleine porties in plastic zakken maximaal 3 maanden worden ingevroren.

Garnalen hoeft u niet te pellen. Doe ze in een plastic bakje en vul dat met water. Dit zal later bevriezen tot een grote ijsblok die de garnalen helemaal omvat. Garnalen kan u maximaal 3 maanden invriezen. Let erop dat u ze altijd in de koelkast laat ontdooien. Grote schaaldieren kan u voor het gemak best eerst in folie wikkelen en dan in een diepvrieszak doen. Oesters vriest u bij voorkeur niet in, dit tast de smaak aan.

Sommige vis, zoals inktvis en garnalen kan in bevroren toestand worden gekookt.

Meer visweetjes

Wil u meer weten over vis? Neem dan zeker eens een kijkje bij onze andere visweetjes:

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief