Vis is gezond

Vis is een gezond product dat vele noodzakelijke voedingstoffen bevat:kwalitatief hoge aminozuren, vitamine D, vitamine E, ijzer, jodium, selenium en zink. Tevens bevat vis een uniek soort vetzuren namelijk meervoudig onverzadigde langketen omega-3-vetzuren. Daarenboven bevat vis weinig verzadigde vetzuren en cholesterol.

Door de aanwezigheid van deze “gezonde” voedingsstoffen wordt de consumptie van vis wetenschappelijk gekoppeld aan vele positieve effecten op de gezondheid:

  • Vitamine D is noodzakelijk voor de ontwikkeling en het onderhoud van botweefsel.
  • IJzer is het hoofdbestanddeel van hemoglobine en myoglobine en zorgt dus voor het zuurstoftransport in het lichaam.
  • Zink is noodzakelijk voor het haar en de nagels en het bevordert de wondheling.

Vis en vitamines

Vis zit boordevol vitamines. Er zit namelijk volop vitamine A, D en B12 in vis, waarbij vitamine A en D vooral in vette vis zitten. Vitamine A is belangrijk voor de ogen, een gezonde huid, de groei en de weerstand. Vitamine D zorgt voor stevige botten en tanden en speelt ook een rol bij de ontwikkeling en het functioneren van de hersenen en het voorkomen van een depressie. Vitamine B12 is nodig voor de aanmaak van rode bloedcellen en voor een goede werking van het zenuwstelsel.

Vis en omega 3

Vis is er in allerlei soorten. De ene soort is mager, de andere vet. Magere vis past perfect in een gezond menu. En vette vis is juist extra gezond door het soort vet dat erin zit: de omega 3 visvetten DHA en EPA. Deze gezonde onverzadigde omega 3 vetten verminderen de kans op hart – en vaatziekten en helpen het cholesterolgehalte te laten dalen. Ook zijn er aanwijzingen dat omega 3 vetten het risico op dementie en andere hersenaandoeningen verkleinen. Naast de goede vetten levert vis veel waardevolle voedingsstoffen zoals eiwitten van hoge kwaliteit, vitamines en mineralen.

Vis en mineralen

Vis is een goede bron van mineralen. Jodium: voor een goed werkende schildklier. Selenium: voor de schildklier, de groei en voor de ontwikkeling van het zenuwstelsel. Zink: voor een goede weerstand tegen ziekten. Daarnaast is het belangrijk voor de smaak, de reuk, het gezichtsvermogen en de groei

Vis en zwangerschap

Vooral aanstaande moeders doen er goed aan twee keer per week (vette) vis te eten. Baby’s hebben allerlei voedingsstoffen nodig om zich goed te kunnen ontwikkelen. En vis zit boordevol deze voedingstoffen. De sterk onverzadigde vetten in vis zijn bijvoorbeeld van belang voor de ontwikkeling van de hersenen.

Vrouwen moeten tijdens de zwangerschap – net als bij andere producten – wel oppassen met de consumptie van een aantal vissen. Zwaardvis en verse tonijn kunnen beter niet worden gegeten. Deze vissen kunnen sporen van kwik bevatten. Makreel, haring en zalm zijn goede alternatieven. Rauwe vis en voorverpakte gerookte vis kunnen ze ook beter laten staan, omdat ze besmet kunnen zijn met listeria-bacteriën. Als deze vis echter wordt verhit, kan het met een gerust hart worden gegeten. Haring valt overigens niet in de categorie ‘rauwe’ vis. Haring is namelijk op een speciale manier in pekel gerijpt.

Vis en kinderen

Kinderen groeien gezond op wanneer vis een onderdeel is van hun eetpatroon. Omega 3 visvetzuren heeft een kind nodig voor het goed functioneren van het lichaam. Vitamine D is van belang voor sterke botten en tanden. Uit onderzoek blijkt dat een aanzienlijk deel van de peuters van 1 – 3 jaar onvoldoende visvetzuren en vitamine D krijgt. Vette vis bevat deze belangrijke voedingsstoffen en mag daarom niet ontbreken in het menu van kinderen. Als kinderen één of twee keer per week vis eten, dan zit het wel goed. De allerkleinsten (1 – 3 jaar) zouden zo’n 60 gram vis per week moeten binnen krijgen, voor de wat grotere kinderen (vanaf 4 jaar) geldt dat ze porties van zo’n 100 – 125 gram per week moeten eten. Denk daarbij niet alleen aan vis bij de warme maaltijd, maar bijvoorbeeld ook aan een haring (in stukjes) als tussendoortje, of vis op de boterham.

Vis en overgewicht

Wie op de calorieën let, wil niet altijd vet gebruiken. Veel soorten vis zijn mager en bevatten daardoor weinig calorieën. Vaak nog minder dan vlees of kip. Zelfs vette vis is wat calorieën betreft te vergelijken met een gemiddeld vet stukje vlees. Kies wel voor een magere bereidingstechniek zoals roerbakken, bakken in de oven of grillen. En beperk het gebruik van sausjes, olie en room. Daarmee worden de meeste calorieën bespaard. Gebruik voor bakken of grillen olie of vloeibare margarine. Paneer de vis liever niet, dan zuigt hij extra veel vet op. Vis kan ook goed in de oven worden bereid, bijvoorbeeld in een pakketje. Daar is weinig extra vet voor nodig. Dat geldt ook voor stomen en bereiden in de magnetron.

Vis en groenten

Een maaltijd met vis en groente is lekker en gezond. Maar sommige combinaties van vis en groente kunnen beter niet vaker dan een keer per week worden gegeten. Dit heeft te maken met het nitraatgehalte van sommige groenten. In normale hoeveelheden is nitraat niet schadelijk, maar in grotere hoeveelheden kunnen voor het lichaam schadelijke stoffen (nitrosaminen) ontstaan, die de kans op sommige vormen van kanker groter maakt. Deze nitrosamines kunnen ontstaan door het eten van vis in combinatie met nitraatrijke groenten. Uit onderzoek is gebleken dat de vitamine C uit de groente de vorming van nitrosaminen voorkomt. Waaruit wetenschappers concluderen dat de schadelijke werking van nitrosaminen niet opweegt tegen de gezondheidswinst die behaald wordt door het eten van zowel vis als groente. Toch is het goed om terughoudend te zijn in het combineren van vis met nitraatrijke groenten. Wij adviseren om vis niet vaker dan een keer in de week met nitraatrijke groente te combineren. Uit onderzoek is gebleken dat de combinatie van zalm en makreel met nitraatrijke groenten niet leidt tot de vorming van nitrosamines. Zalm en makreel kunnen dus met alle groenten gecombineerd worden.

  • Nitraatarme groenten

Asperges, aubergine, bloemkool, boerenkool, broccoli, courgette, doperwten, knolselderij, komkommer, paprika, prei, rode kool, savooienkool, schorseneren, snijbonen, sperziebonen, spruiten, tomaten, tuinbonen, uien, witlof, witte kool en wortelen.

  • Nitraatrijke groenten

Andijvie, bleekselderij, postelein, raapstelen, waterkers, radijs, rettich, paksoi, rode biet, sla, spinazie, spitskool, Chinese kool, koolrabi en venkel.

Meer visweetjes

Wil u meer weten over vis? Neem dan zeker eens een kijkje bij onze andere visweetjes:

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief