Vis kopen

Volledige vis

Wanneer u een volledige vis koopt, dan let u er best op dat de ogen mooi glanzend en bol zijn. Neem geen vis met doffe, ingevallen ogen. De huid en het vlees moeten glanzen en stevig aanvoelen. Bij geschubde vis moeten de schubben gelijkmatig verdeeld zijn: de schubben moeten stevig zijn en intact. De kieuwen moeten helder- tot donkerrood zijn, zonder sporen van slijm. Als de vis zover gebogen kan worden dat de bek de staart raakt, is hij waarschijnlijk over zijn hoogtepunt heen. De staart van de vis mag niet uitgedroogd zijn, maar moet moet vochtig en buigzaam aanvoelen.

Visfilets

Het vlees moet glanzend en vochtig zijn, zonder tekenen van verkleuring. De filets of de moten mogen niet in het vocht drijven. Let er zeker op dat de randen niet zijn uitgedroogd.

Schaal- en schelpdieren

Let erop dat u geen verkleuringen ziet aan de poten, scharen of kop. De schaaldieren moeten heel zijn. Ze mogen bovendien geen water bevatten en in verhouding tot hun formaat moeten ze zwaar aanvoelen. Levende schaaldieren zijn altijd blauw, zwart of groen. Let erop dat ze actief zijn en vrij bewegen. Scharen en poten moeten in gezonde toestand zijn. De schelpen van schelpdieren moeten goed gesloten zijn of na een tikje snel sluiten. Ze moeten volledig zijn en glanzen. Het vlees moet stevig en veerkrachtig zijn, en wanneer u het aanraakt moet het terugspringen. Kop, tentakels en lichaam moeten volledig zijn.

Meer visweetjes

Wil u meer weten over vis? Neem dan zeker eens een kijkje bij onze andere visweetjes:

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief